HTML

Capoeira itthon és külföldön

Workshopok, Batizadok, Szemináriumok, Versenyek és egyéb történések a capoeira világában.

Friss topikok

Linkblog

Capoeira versenyek

2009.06.30. 11:50 Tigre do ABADÁ

Versenyek a capoeirában

 

A capoeira versenyekkel kapcsolatban már a legelejétől - amikor először hallottam felőlük- felemás érzésem volt. Egyfelől nehéz elképzelni még capoeiristaként is, hogy néz ki egy verseny valójában. Hiszen a rodákban a "játékos" küzdelem és a közös élmény a fontos, és nem az, hogy a másik fölé kerüljünk vagy legyőzzük (ezt különböző versenyszabályok különbözőképpen oldják meg) ráadásul az, hogy ki mit lát jónak vagy jobbnak elég szubjektív, azzal hogy milyen szempontok szerint pontoz a zsűri sokszor a versenyzők sincsenek tisztában (így sokszor lerontva sajnos nemcsak a saját, de játékostársuk pontjait is) és még, ha mindenki tisztában is lenne a követelményekkel, akkor is lehetőséget ad a zsűrinek némi elfogultságra bizonyos játékosok felé.

Másrészt ki ne akarna indulni egy ilyen megmérettetésen, kipróbálni magát egy újszerű szituációban (hiszen teljesen más versenykörülmények közt többszáz néző és neves zsűri előtt játszani, mint edzőtársainkkal a megszokott környezetben rodázni) tapasztalatokat szerezve, esetleg szembesülve eddig saját magunk előtt is rejtve maradt hiányoságainkkal, hibáinkkal.

A versenyek fontosak, hiszen összehozzák a különböző országokban és csoportokban edzőket, segítve ezzel egy erősebb közösség kialakulását és a közönség, média és más sportágak elismerését is kivívja egy-egy nemzetközi verseny.

Most a Jogos Europeus (Európai Játékok) versenyen keresztül mutatom be, hogyan is néz ki egy verseny a capoeirában, a Jogos Europeus ugyanis nemcsak az egyik legnívósabb európai szintű capoeira verseny, hanem szabályrendszerét úgy alakították ki, hogy a capoeira lényegét és tradicíóit megtartva ((például a capoeira sajátja és a technikai repertoár szerves része kialakulása óta a cabecada (fejelés) és a rasteria (láb kihúzás), mely tecnikák verseny közbeni alkalmazni tudása egyenesen elvárt a játékosoktól)) mutasson fejlődési irányt a capoeira sportnak és művészetnek.

Értékelési szempontok:

Mivel a capoeira több, mint egy küzdősport, így ezen a versenyen a cél, hogy a játékosok az alábbi képességeiket mutassák be a lehető legmagasabb technikai szinten:
- ritmus
- technika
- kreativitás
- stílus
- folyamatosság (mind a játék, mind a mozdulatok összekötésére vonatkozik)
- a capoeira művészetének, kultúrájának és tradicióinak ismerete

Pontokat ezen képességek alkalmazni tudása alapján lehet szerezni, az alábbiak szerint:
egy játék alkalamával maximum 10 pontot lehet szerezni (tekcnika és kreativitás 0-3, ritmus 0-1, játék tisztasága 0-2, folyamatosság 0-2, stílus és karakter 0-2). Ez alapján kiolvasható, hogy mestereink, milyen képességeket tartanak a capoeirához legszükségesebbeknek, illetetve ezen képességösszeteveők milyen aránya az ideális.

Fontos ennél a pontnál megjegyezni, hogy az idei (2009-es) versenyen annyiban módosult a szabály, hogy a játékosokat nem külön-külön, hanem közösen értékelik, így ösztönözve a versenyzőket arra, hogy játék szinvonalára és a kellő összhangra törekedjenek, nem csupán saját tecnhikáik és egyéni törekvéseik bemutatására. Ez a változtatás egyfelől a capoeira szellemiségének egyik fontos tényezőjét ragadja meg, ugyanakkor megnehezeití a korrekt értékelést (nézzük csak azt az esetet, mikor egy tehetséges capoeirista egy nála sokkal gyengébb partnerrrel kerül össze, így ha a játék során a közös játék bemutatására törekszik (és erre az ellenfél is képes) akkor is gyengébb pontot kap, mint két kiegyenlítetebb tudással rendelkező játékos, így a pontozás miatt nem kerülhet tovább). Hogy ez jó vagy rossz, mindenki döntse el, illetve hogy ez a jövőben is így marad-e, vagy csak egy próba volt, nem tudom.

Pont levonás jár, ha az egyik játékos szándékosan olyan sérülést okoz, hogy a másik ne tudja folytatni a játékot (ez a szabályrendszerből logikusan következik, ugyanis egy K.O. az első pár másodpercben lehetetlenné teszi a "győztes félnek" is, hogy a fentebb leírt képességeit bemutassa), illetve a zsűri szintén minusz ponttal díjazza azt a félt, aki a játékot dekarakterizálja vagyis nem a játékstílusának megfelelő technikával vagy ritmusban játszik.
 

Azonos pont esetén, a két versenyzőnek a zenei tudásuk bemutatásával (berimbau+ének) kell helyt állni a zsűri előtt.

A versenyen az alábbi játékstílusokban mérettetnek meg a versenyzők egy-egy fordulóban:
Sao bento (45 mp egy játék ideje)
Iuna (60 mp)
Benguela (90 mp)
Angola (90 mp)

A versenyt két kategóriában írják ki, azok közt akik kb 4-5 éve, és azok közt, akik ennél régebb ideje gyakorolják a capoeira művészetét. Mindkét kategóriában elődöntőkkel kezdődik a verseny, majd a kategóriánként legjobb 32 versenyző kiválasztása után a verseny második és harmadik napján kieséses rendszerben zajlanak a selejetezők. A verseny csúcspontja természetesen a döntők, amikre nemcsak capoeirások, de a média és a nézők népes serege is érkezik a résztvevő országokból, akik a csapattársakkal együtt lelkesen szurkolnak a versenyzőknek. A telt csarnokos versenyt, bemutatók és különböző előadások teszik még maradandóbbá, az estet és versenyt természetesen a díjátadás ünnepélyes ceremóniája zárja. Sajnos a versenyhangulatot megfelelően prezentáló videót nem találtam, de elhihetitek hogy, egy ilyen versenyen való részvétel, után mindenki büszke lehet,arra, hogy capoeirásként részese volt az eseménynek.

A capoeira versenyek sajátosságai, hogy maga a verseny mellett a mesterek és mestrandok által tartott kurzusok, edzések, könyvbemutatók és előadások is szerves részei a programnak, amelyeken mindenki részt vesz, így a verseny után nemcsak versenytapasztalatokkal, de fontos és naprakész tudásbázissal, megerősödve valóban "nyertesként" térhet haza. (és lehetősége van azoknak is részt venni az eseményen, akik a versenyen még nem indulhatnak)

Ezek a legfontosabbak szerintem, melyek alapján minden olvasónak körvonalazódik, hogy milyen is egy verseny a capoeirában. Akinek lehetősége van rá, pedig vegyen részt minél több ilyen jellegű rendezvényen is.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: verseny capoeira

A bejegyzés trackback címe:

https://tigre.blog.hu/api/trackback/id/tr921217501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása