HTML

Capoeira itthon és külföldön

Workshopok, Batizadok, Szemináriumok, Versenyek és egyéb történések a capoeira világában.

Friss topikok

Linkblog

Könyvajánló az afrobrazil világról

2009.02.22. 13:06 Tigre do ABADÁ

"O sociologo que quiser compreender do Brasil, nao raro precisa transformar-se poeta."

"A szocilogusnak, aki meg akarja érteni Brazíliát, át kell változnia költővé" írja a francia Roger Bastide, Brazília egyik nagy ismerője és elemzője a Brasil terra de contraste című könyvének előszavában.

"Ennek a fordítottja is igaz: az írónak, aki meg akarja érteni és írni Brazilíát, igen gyakran szociologussá, etnográfussá, antropolgussá és történésszé kell vállnia" írja Kutasi Kovács Lajos a Fekete Istenek- Fekete Emberek című könyvének előszavában.

A gondolatot folytathatnánk így is: aki megakarja ismerni és érteni a capoeirát, nem elég Brazília ismerőjévé, de költővé is kell vállnia.

Ebben segíthet nekünk Kutasi Kovács Lajos ezen könyve, melyben a szerző az afrobrazil világba enged bepillantást, a fekete társadalom minden fontos szeletét és állomását érintve, a rabszolgaság és a felszabadítás utáni időktől kezdve, a hitvilágon és rituálékon keresztül egészen a capoeiráig természetesen (A könyvet a Gondolat kiadó jelentette meg 1980-ban!!!!) Így a könyv elolvasása nemcsak minden a brazil kultúra iránt érdeklődőnek de minden capoeirásnak is melegen ajánlott, csaknem egyenesen kötelező.

Álljon itt egy rövid részlet a könyvből, a többit meg fedezze fel mindenki önállóan.

"A capoeira is afrikai örökség. A bantu négerek hozták Angolából. Eredetében rituális tánc, a vadászok mágikus tánca vadászat előtt, melynek során a táncosok különböző vadállatok moudulatainak utánzására törekszenek.

Brazíliában ez a mágikus tánc sajátos támadó-védekező fegyverré alakult át, s egy legenda szerint a rabszolgák ezekkel az ősi mozdulatokkal igyekeztek kitérni a hajcsárok korbács ütései elől.

A capoeira lényege, hogy a támadás és a védekezés legfontosabb eszköze nem a kéz és a kar, hanem a láb. Az ember lába sokkal erősebb, mint a keze, s az ellenfél a támadó karjára figyel, onnan várja az ütést. Azt mondják: a capoeirista úgy használja a lábát, mint rúgáskor a ló.

Bahiában a négerek és mulattok becsületbeli ügyeiket annak rendjemódja szerint capoeirával intézik el, nemritkán úgy, hogy a capoeiristák kést vagy borotvapengét szorítanak a lábujjaik között.

Különös, izgalmas és feletébb látványos a capoeiristák viadala.......

.....Egyik-másik híres capoeiristának úgy fenn maradt a neve, mint nálunk Toldi Miklósnak. Ma is emlegetik Chico Porretát, Samuel Querido de Deust, Tibirit, Cazumbét, Cartolát, Waldemart vagy Salacát, aki a II. Dom Pedro császár testőre volt. A század elején híres capoeira mester volt Bahiában Besouro, aki tudományát Bimba mesternek adta át. Nagy dolog az, ha valaki elmondhatja magáról, a "Bimba mester tanítványa" volt...

 

Szólj hozzá!

Címkék: brazil capoeira afro brazil

A bejegyzés trackback címe:

https://tigre.blog.hu/api/trackback/id/tr79958249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása